Recreerea montană și drumurile reduc numărul de guli în Canada

Florentina

Recreerea în natură și drumurile, asociate cu mai puțini glutoni în Munții Stâncoși canadieni

Un studiu realizat în vestul Canadei arată că activitățile recreative în zonele sălbatice și densitatea drumurilor sunt asociate cu o scădere a numărului de glutoni (Gulo gulo) în Munții Stâncoși și Munții Columbia. Cercetarea, condusă de dr. Mirjam Barrueto în cadrul studiilor sale doctorale la Universitatea din Calgary, a fost publicată pe 29 septembrie în revista Biological Conservation.

Este considerată prima cercetare care demonstrează, la scară de peisaj, că recreerea în natură este asociată cu o densitate mai mică a populației unei specii de carnivore. Studiul acoperă una dintre cele mai întinse zone analizate vreodată pentru glutoni și estimează că în aria de 81.800 de kilometri pătrați din vestul provinciei Alberta și estul provinciei British Columbia trăiesc mai puțin de 300 de exemplare.

„Am vrut să aflăm cum se descurcă populația și ce fel de impacturi există”, a declarat Barrueto. „Am constatat că erau foarte puțini glutoni în regiunea Upper Columbia” din sud-estul Columbiei Britanice. Potrivit cercetătoarei, populația ar putea fi cu aproximativ 30% mai mare în absența nivelurilor actuale de recreere și drumuri.

Datele privind recreerea provin din hărți termice disponibile publicului, generate de aplicații pentru activități în aer liber. Acestea acoperă schiul în afara pârtiilor, inclusiv heliski și cat skiing, schiul fond, precum și drumețiile, atât iarna, cât și vara. Datele nu includ snowmobilismul, deși Barrueto notează că această activitate este probabil surprinsă în datele despre densitatea drumurilor.

„Ambele perturbări umane au afectat densitatea glutonilor”, a explicat Barrueto. „În zonele cu mai multe perturbări, fie prin densitatea drumurilor, fie prin recreere, erau mai puțini indivizi decât în zonele cu mai puține perturbări. Aceasta este la scară populațională. Nu este vorba doar că evitau o zonă mică; chiar trăiau mai puțini indivizi acolo.”

Cercetătorii știau deja că glutonii evită zonele aglomerate, dar studiul a relevat un aspect nou: impactul perturbărilor asupra numărului de glutoni este specific sexului. Densitatea drumurilor, de exemplu, afectează în special femelele. Acest lucru este important deoarece femelele sunt esențiale pentru refacerea populației, mai ales că glutonii se reproduc lent și au doar unu până la trei pui la interval de câțiva ani.

„Sunt carnivore destul de mici”, a spus Barrueto. „În general, pare stresant pentru majoritatea acestor animale să interacționeze cu un om.” Ea subliniază că cercetarea este importantă pentru toți cei care lucrează sau petrec timp liber în habitatul glutonilor, inclusiv pentru ea însăși, pentru a conștientiza impactul asupra acestor animale. „Vrem să avem un peisaj doar cu căprioare și coioți? Sau vrem să avem un peisaj care să aibă spațiu pentru viețuitoare sălbatice?”

Studiul formulează cinci recomandări, printre care menținerea zonelor fără drumuri și a celor cu densitate redusă de drumuri, protejarea habitatelor de calitate superioară cu perturbări minime și limitarea recreerii în zonele de reproducere.

„Acum că înțelegem o parte din impacturi, putem opta să începem să luăm decizii de gestionare și planificare, astfel încât glutonii să prospere în locurile care ne sunt dragi tuturor”, a declarat Barrueto. Coautoarea dr. Aerin Jacob, director de știință și cercetare și om de știință senior Weston Family la Nature Conservancy of Canada, pune accentul pe aplicabilitatea practică a rezultatelor. „Constatările noastre sunt dure”, a spus Jacob. „Ceea ce îmi dă speranță este că ne oferă ceva pe baza căruia să acționăm, la fiecare nivel. Fie că este vorba despre decizii privind construirea de trasee, protejarea și refacerea habitatelor sau eforturi de prevenire și reducere a impactului.”

„Acest tip de colaborare este ceea ce arată de fapt conservarea eficientă”, a adăugat ea. Studiul, intitulat „Sharing the snow—outdoor recreation and roads reduce the density of a rare carnivore”, a fost publicat în Biological Conservation.

Share This Article