Porumbelul mascul preia mai multe responsabilități când hrana devine greu de găsit
Un studiu publicat în revista Royal Society Open Science de cercetători de la Universitatea Tehnică din München (TUM) arată că, atunci când hrana devine insuficientă, porumbeii masculi petrec mai mult timp clocind ouăle, permițând femelelor să aibă mai mult timp pentru a-și căuta hrana.
Părinții porumbei își împart în mod flexibil sarcinile pentru a menține cuibul cald și protejat aproape continuu. Femelele asigură cea mai mare parte a clocirii înainte de eclozarea ouălor, indiferent dacă hrana este abundentă sau redusă, efortul lor fiind limitat doar de rezervele energetice.
În cadrul studiului, femelele au petrecut 81% din timp în cuib atunci când hrana era ușor disponibilă, în timp ce masculii au contribuit cu doar 17%. Când disponibilitatea hranei a scăzut, femelele au avut rezerve energetice mai mici și au redus efortul de clocire la 75%. Masculii au compensat crescându-și contribuția la 22%. Astfel, prezența generală la cuib a rămas practic neschimbată, indiferent de disponibilitatea hranei.
Femelele, cele mai afectate de lipsa hranei
Cercetătorii au studiat în total 75 de cuiburi de porumbei din trei orașe unde existau interdicții de hrănire. Interdicțiile de hrănire sunt un instrument frecvent folosit de orașe și municipalități pentru a reduce populațiile de porumbei, pornind de la constatarea că aceste populații urbane se susțin în mare măsură din hrana oferită de oameni.
Un grup a fost format din porumbei urbani care trăiau în adăposturi administrate, cu o sursă sigură de hrană. Celălalt grup cuibărea liber pe clădiri, cum ar fi în interiorul acoperișurilor de biserici și pe margini, și trebuia să-și găsească hrana în altă parte.
Pentru a monitoriza comportamentul de clocire și starea fizică a părinților, reducând la minimum deranjul, echipa de cercetare a instalat senzori de greutate sub cuiburi, care înregistrau automat modificările de greutate.
Datele privind greutatea au arătat că femelele cu acces la hrană adecvată erau cu aproximativ 35 de grame, adică 10%, mai grele decât femelele din grupul de control fără hrănire. Cercetătorii interpretează acest lucru ca un indicator al rezervelor energetice diferite rezultate din diferențele de disponibilitate a hranei.
Nu s-au găsit diferențe semnificative de greutate la masculi, deoarece masculii fără hrănire aveau mai mult timp să-și găsească hrana în altă parte, petrecând atât de puțin timp clocind. Lipsa hranei cauzată de interdicțiile de hrănire a afectat astfel în primul rând femelele.
Ce înseamnă interdicțiile de hrănire pentru porumbeii urbani
„Studiul nostru evidențiază modul în care limitarea hranei afectează porumbeii”, spune Brandon Mak, cercetător asociat la Catedra de Ecologie Terestră de la TUM și autor principal al studiului. „Chiar și în condiții nefavorabile, porumbeii reușesc să-și eclozeze puii.”
În consecință, puii de porumbel care eclozează se pot confrunta ulterior cu dificultăți în a-și găsi suficientă hrană, ajungând să moară de foame în număr mare.
El adaugă: „În acest context, măsurile care acționează mai devreme în ciclul de reproducere, cum ar fi înlocuirea regulată a ouălor cu ouă artificiale, sunt o modalitate mai favorabilă pentru bunăstarea animalelor de a ține sub control populațiile de porumbei.”
Wolfgang Weisser, profesor de ecologie terestră la TUM, adaugă: „Conviețuirea cu animalele urbane necesită o înțelegere mai profundă a comportamentului lor nuanțat, indiferent cum ne simțim față de ele.”
„Gestionarea porumbeilor este controversată din cauza modului în care este realizată. Interacțiunile noastre cu animalele, inclusiv modificarea mediului lor, ar trebui să fie făcute reflexiv și să includă măsuri mai eficiente, specifice speciei.”
